Tutaj jesteś

Żywe kwiaty jako dekoracja tortu

24 października 2024 Lifestyle Żywe kwiaty jako dekoracja tortu


Wyobraź sobie tort, który nie tylko kusi smakiem, ale w dodatku zachwyca zmysły feerią barw i subtelnym zapachem. Udekorowany żywymi kwiatami tort to prawdziwe dzieło sztuki, idealne na wyjątkowe okazje, gdy chcemy podkreślić niepowtarzalność chwili. Wesele, urodziny, rocznice, chrzciny – w każdej z tych sytuacji kwiatowa dekoracja nada tortowi i całemu wydarzeniu wyjątkowego charakteru.

Dlaczego warto wybrać tort z żywymi kwiatami?

Tort, który zdobią piękne żywe rośliny, to przede wszystkim kwestia estetyki. Naturalne piękno kwiatów wszystkiemu dodaje niezwykłego uroku, a na torcie każdy płatek i każdy listek sprawia, że dekoracja jest unikatowa i niepowtarzalna. Żywe kwiaty wnoszą powiew świeżości i elegancji, przełamując słodki charakter wypieku. Wybierając kwiaty o delikatnym aromacie, np. róże, lawendę, jaśmin czy kwiaty cytrusów, zyskujemy dodatkowo subtelną nutę zapachową, która perfekcyjnie uzupełni smak deseru.

Jeśli marzysz o torcie, który zachwyci wyglądem i smakiem, strona internetowa wrocławskiej cukierni Tortownia na Bema nie tylko stanie się źródłem inspiracji, ale i pomoże wybrać przepiękny, niepowtarzalny deser ozdobiony żywymi kwiatami. Masz szczególne oczekiwania? Skontaktuj się z pracownikami Tortowni, którzy chętnie przemienią twoje fantazje w prawdziwe arcydzieło sztuki cukierniczej. Tu nie ma rzeczy niemożliwych.

Na co zwrócić uwagę, decydując się na tort w kwiecistym welonie?

Przede wszystkim bezpieczeństwo. Do dekoracji należy używać wyłącznie kwiatów jadalnych lub takich, które nie wydzielają toksycznych substancji i są bezpieczne w kontakcie z żywnością. Róże, storczyki, bratki, fiołki, kwiaty jabłoni, chabry, nasturcje, stokrotki – to tylko niektóre z bezpiecznych opcji. Warto upewnić się u cukiernika, że kwiaty pochodzą ze sprawdzonego źródła i nie były pryskane pestycydami. Cukiernik, przed umieszczeniem kwiatów na torcie, powinien odpowiednio je przygotować: dokładnie umyć, osuszyć i zabezpieczyć łodygi, np. taśmą florystyczną lub włożyć je w specjalne plastikowe tubki z wodą. W ten sposób zapobiega się kontaktowi soków roślinnych z kremem.

Przed złożeniem zamówienia warto omówić z cukiernikiem swoje preferencje odnośnie gatunku i koloru kwiatów, a także stylu dekoracji – romantyczny, rustykalny czy może minimalistyczny. Dzięki temu kwiatowa ozdoba idealnie wpisze się w charakter uroczystości i równocześnie spełni Twoje oczekiwania. Pamiętaj przy tym o ewentualnych alergiach gości.

Jak dbać o tort z żywymi kwiatami?

Żywe kwiaty są delikatne i nietrwałe, dlatego tort z taką dekoracją najlepiej zamówić wcześniej, by cukiernik mógł się przygotować, ale odbierać z krótkim wyprzedzeniem – najlepiej dzień przed planowanym wydarzeniem lub nawet w dzień imprezy. Przechowywać należy go w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, z dala od bezpośredniego światła słonecznego i źródeł ciepła. Gdy tort zrobi już odpowiednie wrażenie, przed samym podaniem kwiaty należy delikatnie usunąć.

Artykuł sponsorowany

Jak zdjąć okleinę z mebli: łatwy sposób na odnowienie

Redakcja wavelo.pl

Nasz zespół to grupa specjalistów zajmujących się tworzeniem artykułów na temat sportu, urody, zakupów, zdrowia i lifestyle. Dzielimy się naszymi doświadczeniami oraz fachową wiedzą, pomagając naszym czytelnikom w codziennym życiu i dbaniu o ich pasje oraz zainteresowania.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Żywe kwiaty jako dekoracja tortu

Żywe kwiaty jako dekoracja tortu

24 października 2024

Jesteś zainteresowany reklamą?