Tutaj jesteś

Żywe kwiaty jako dekoracja tortu

24 października 2024 Lifestyle Żywe kwiaty jako dekoracja tortu


Wyobraź sobie tort, który nie tylko kusi smakiem, ale w dodatku zachwyca zmysły feerią barw i subtelnym zapachem. Udekorowany żywymi kwiatami tort to prawdziwe dzieło sztuki, idealne na wyjątkowe okazje, gdy chcemy podkreślić niepowtarzalność chwili. Wesele, urodziny, rocznice, chrzciny – w każdej z tych sytuacji kwiatowa dekoracja nada tortowi i całemu wydarzeniu wyjątkowego charakteru.

Dlaczego warto wybrać tort z żywymi kwiatami?

Tort, który zdobią piękne żywe rośliny, to przede wszystkim kwestia estetyki. Naturalne piękno kwiatów wszystkiemu dodaje niezwykłego uroku, a na torcie każdy płatek i każdy listek sprawia, że dekoracja jest unikatowa i niepowtarzalna. Żywe kwiaty wnoszą powiew świeżości i elegancji, przełamując słodki charakter wypieku. Wybierając kwiaty o delikatnym aromacie, np. róże, lawendę, jaśmin czy kwiaty cytrusów, zyskujemy dodatkowo subtelną nutę zapachową, która perfekcyjnie uzupełni smak deseru.

Jeśli marzysz o torcie, który zachwyci wyglądem i smakiem, strona internetowa wrocławskiej cukierni Tortownia na Bema nie tylko stanie się źródłem inspiracji, ale i pomoże wybrać przepiękny, niepowtarzalny deser ozdobiony żywymi kwiatami. Masz szczególne oczekiwania? Skontaktuj się z pracownikami Tortowni, którzy chętnie przemienią twoje fantazje w prawdziwe arcydzieło sztuki cukierniczej. Tu nie ma rzeczy niemożliwych.

Na co zwrócić uwagę, decydując się na tort w kwiecistym welonie?

Przede wszystkim bezpieczeństwo. Do dekoracji należy używać wyłącznie kwiatów jadalnych lub takich, które nie wydzielają toksycznych substancji i są bezpieczne w kontakcie z żywnością. Róże, storczyki, bratki, fiołki, kwiaty jabłoni, chabry, nasturcje, stokrotki – to tylko niektóre z bezpiecznych opcji. Warto upewnić się u cukiernika, że kwiaty pochodzą ze sprawdzonego źródła i nie były pryskane pestycydami. Cukiernik, przed umieszczeniem kwiatów na torcie, powinien odpowiednio je przygotować: dokładnie umyć, osuszyć i zabezpieczyć łodygi, np. taśmą florystyczną lub włożyć je w specjalne plastikowe tubki z wodą. W ten sposób zapobiega się kontaktowi soków roślinnych z kremem.

Przed złożeniem zamówienia warto omówić z cukiernikiem swoje preferencje odnośnie gatunku i koloru kwiatów, a także stylu dekoracji – romantyczny, rustykalny czy może minimalistyczny. Dzięki temu kwiatowa ozdoba idealnie wpisze się w charakter uroczystości i równocześnie spełni Twoje oczekiwania. Pamiętaj przy tym o ewentualnych alergiach gości.

Jak dbać o tort z żywymi kwiatami?

Żywe kwiaty są delikatne i nietrwałe, dlatego tort z taką dekoracją najlepiej zamówić wcześniej, by cukiernik mógł się przygotować, ale odbierać z krótkim wyprzedzeniem – najlepiej dzień przed planowanym wydarzeniem lub nawet w dzień imprezy. Przechowywać należy go w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, z dala od bezpośredniego światła słonecznego i źródeł ciepła. Gdy tort zrobi już odpowiednie wrażenie, przed samym podaniem kwiaty należy delikatnie usunąć.

Artykuł sponsorowany

Czym jest obsługa techniczna budynku?

Redakcja wavelo.pl

Nasz zespół to grupa specjalistów zajmujących się tworzeniem artykułów na temat sportu, urody, zakupów, zdrowia i lifestyle. Dzielimy się naszymi doświadczeniami oraz fachową wiedzą, pomagając naszym czytelnikom w codziennym życiu i dbaniu o ich pasje oraz zainteresowania.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Żywe kwiaty jako dekoracja tortu

Żywe kwiaty jako dekoracja tortu

24 października 2024

Jesteś zainteresowany reklamą?